Glafuri de interior

HTML Template

Pentru asigurarea unui transfer termic redus, în zona de îmbinare dintre fereastră şi zid, tâmplăria se poziţionează de regulă de la jumătatea zidului spre interior.

În funcţie de grosimea zidului, rămâne spre interior o porţiune de zid mai mare sau mai mică.

Pentru o întreţinere uşoară, partea inferioară se protejează prin diverse procedee.

Văruirea cu var lavabil, protejarea cu vopsele de ulei, acoperirea cu gresie sau faianţă au, în principal, rolul de a uşura ştergerea prafului şi eventual protejarea peretelui de scurgerea condensului depus pe rama tâmplăriei sau chiar pe geam şi eventual de apa de ploaie dacă, din neglijenţă, am uitat geamul deschis.

În ultimii ani au apărut pe piaţă glafuri pentru interior special realizate.

Unul din sisteme este cel realizat din P.V.C. şi poate fi de culoare albă sau diverse imitaţii lemn. Ele sunt prevăzute cu capace speciale stânga – dreapta.

O altă variantă o constituie glafurile realizate din plăci aglomerate din aşchii de lemn presate, tratate împotriva umidităţii şi acoperite cu folii rezistente atât la uzură cât şi la umeazeală. Sunt ofertate în culoare albă, diverse imitaţii de marmură sau lemn. Şi acestea pot fi prevăzute cu capace laterale.

Grosimea acestor tipuri de glafuri este de cca 20 mm şi sunt destul de rezistente chiar şi la aşezarea unor obiecte cum ar fi de exemplu ghivecele de flori. În plus, spre deosebire de marmură, ele au şi un rol de termoizolare a peretelui. Adâncimea glafului este variabilă ajungând şi la 400 mm.

Referitor la dimensiunea glafului, este bine de ştiut că, pentru a permite aerului să „spele” fereastra, acesta nu trebuie să depăşească cu mai mult de 3 cm planul peretelui (vezi fig.1).

Montarea unui glaf cu adâncime mare (fig.2) face ca în partea inferioară a ferestrei să se formeze o zonă rece, prielnică producerii condensului.

Dacă totuşi din motive estetice, de desing interior, trebuie să montăm glafuri adânci, este necesar ca în acestea să se practice găuri pentru a permite trecerea aerului cât mai aproape de planul ferestrei. La sistemele din PAL, unele firme oferă glafuri cu fante speciale, acoperite cu diverse tipuri de grătare, care să permită trecerea unui volum cât mai mare de aer.

În concluzie, valoarea estetică a unui glaf este incontestabilă, dar acesta trebuie montat, astfel încât, să nu producă disconfort termic.

SC MELCRET FONOTERM SA IAŞI
Velişcu Corneliu