Glaful exterior al ferestrelor

HTML Template

Tâmplăria termoizolantă se montează de regulă la jumătatea zidului, eventual puţin spre interior. Acestă cerinţă de montare rezultă din necesitatea reducerii pierderilor de căldură prin zid în zona perimetrului ferestrei.

În aceste condiţii este necesară rezolvarea problemei apei de ploaie care curge de pe fereastră şi ajunge pe zid, la partea inferioară.

Infiltrarea apei în zid are în principal trei consecinţe negative.

Prima consecinţă este că, indiferent din ce tip de cărămidă ar fi executat zidul, atunci când se umezeşte, coeficientul de trasfer termic creşte vertiginos ajungând chiar la dublu. Deci un zid de 40cm va avea protecţia termică cât a unui zid de 20cm.

Crescând coeficientul de transfer termic pierderile de căldură prin zid vor fi mai mari iar zidul va fi, la interior, mult mai rece, astfel încât, în acea zonă este posibil să se depună condens şi eventual să apară mucegai.

A treia consecinţă este că această umezeală, de multe ori neobservabilă pentru că este în spatele caloriferului, devine sursă de umiditate în încăperi, astfel încât, şansa apariţiei condensului pe fereastră să crească.

În consecinţă indiferent de varianta folosită pentru protejarea zidului exterior, la partea inferioară a ferestrelor, ea trebuie să rezolve câteva aspecte.

  • Evacuarea apei spre exteriorul zidului şi pe cât posibil mai departe de suprafaţa verticală a acestuia;
  • Etanşarea hidrofugă corespunzătoare în partea de jos a ferestrei. Etanşarea trebuie astfel făcută, încât să reziste la dilatările diferite ale zidului sau ferestrei, pentru a nu face posibilă pătrunderea apei prin crăpături.
  • Soluţia trebuie să fie rezistentă la intemperii şi în mod deosebit la îngheţ şi dezgheţ, precum şi la influenţa razelor solare şi să aibă o durată de viaţă cel puţin cât a ferestrelor.

Una din soluţiile moderne o constituie utilizarea glafurilor din aluminiu sau din P.V.C.

De regulă, glafurile exterioare din PVC se montează împreună cu ferestrele şi sunt specifice fiecărui sistem (furnizor de profile). Glaful se fixează sub fereastră prin diverse proceduri specifice fiecărui producător. (fig.1)

Glafurile din aluminiu sunt realizate din profile speciale cu lăţimea ajungând şi la 300 mm.

Montarea lor se poate face aplicat pe tâmplăria din lemn, aluminiu sau PVC (fig.2). În acest caz este important să se asigure etanşarea dintre glaf şi tâmplărie, care se face cu garnituri speciale sau silicon aderent la cele două suprafeţe. La montarea glafurilor aplicate este important să nu se obtureze găurile de evacuare a apei din tâmplărie.

O variantă de montaj mai bună este montarea glafului sub tâmplărie (fig.3). Acestă soluţie rezolvă problema dilatărilor diferite a materialelor PVC, aluminiu sau lemn.

În ambele situaţii glaful trebuie să depăşescă peretele exterior cel puţin 2 cm astfel încât apa rezultată de la ploaie sau zăpadă să nu se scurgă pe perete.

Glafurile din PVC sau aluminiu trebuie astfel montate încât apa să nu pătrundă la îmbinarea dintre acesta şi peretele vertical al golului ferestrei. Soluţia este utilizarea capacelor speciale sau a unor profile din aluminiu care să protejeze îmbinarea dintre perete şi glaf. În Germania, de exemplu, este impusă înălţimea piesei de îmbinare la minim 40 mm astfel încât picătura de ploaie căzută pe galf să nu ude peretele prin stropii rezultaţi. De asemenea această protecţie este utilă şi în timpul iernii când pe galf se depune zăpada.

Avantajele utilizării glafurilor din aluminiu ar fi următoarele:

  • durata de viaţă practic nelimitată;
  • pot fi vopsită în diverse culori inclusiv imitaţie lemn sau marmură;
  • se livrează la lungimi de 6 m şi deci, în majoritatea cazurilor, glaful se realizează dintr-o singură bucată;
  • poate fi utilizat la orice tip de tâmplărie;
  • rezistenţă la intemperii şi la razele ultraviolete.
SC MELCRET FONOTERM SA IAŞI
Velişcu Corneliu